SPECIALINREDNING I OB-BUSSAR

Det svenska företaget Groth Kaross är specialiserat på utrustning för lastbilar och andra fordon, bland annat specialinredda sändarvagnar/OB-bussar (Outside Broadcast) för radio- och TV-företag runt om i Norden. Groth har levererat OB-bussar till finska YLE och norska NRK.

Teleskopskenor_OB-buss_1.jpgOB-bussarna utvecklas kontinuerligt med avseende på det senaste inom teknik. Stora krav ställs på karosseri och rörliga delar för att dessa skall klara det krävande nordiska klimatet. Likaledes ställs stora krav på ventilation, isolering och fjädring, och också på flexibel lagring av tung specialutrustning.

Under våren 2011 tillverkade Groth sändningsbussen Teleskopskenor_OB-buss_2.jpg"HD3" åt det norska OB-teamet. Det var den första skandinaviska OB-bussen med vilken man kunde producera i 3D. Under HD3 monterades utdragbar förvaring för kabelvindor. Till detta projekt levererade Rollco sex teleskopskenor av typen DSS43. Denna typ valdes på grund av sin höga belastningskapacitet (upp till ett ton för en uppsättning skenor) och minimal nedböjning i utdragen position.