VÄRDEFULL SKULPTUR SÄKRAS MED LINJÄRA STYRNINGAR

Dansk Giacometti-skulptur har blivit värd en förmögenhet. På platsen framför det gamla rådhuset i Holstebro i Danmark står skulpturen ”Kvinna på kärra”, som har skapats av den schweiziske konstnären Alberto Giacometti. Den köptes på 1960-talet av Holstebro kommun för 315.000 SEK. Sedan dess har det uppskattade värdet stigit till över 150 miljoner SEK.

Ny lösning för att skydda det populära och värdefulla konstverket Kulskruv_skenstyrning_skulptur_1.jpg
Risken för stöld eller vandalisering, som bronskvinnan två gånger tidigare utsatts för, var för stor om skulpturen skulle stå på öppen plats, menade politikerna i Holstebro. Med en önskan om att behålla skulpturen på platsen framför rådhuset, och för att skydda det värdefulla konstverket, har Holstebro kommun nyligen investerat omkring 1,5 miljoner SEK i en ny säkerhetslösning som består av en hiss och ett underjordiskt rum.

Styrningar från Rollco hjälpte till att lösa uppgiften
Till denna spännande och helt unika uppgift, som planerades och
genomfördes i samarbete med arkitekter, tekniker Kulskruv_skenstyrning_skulptur_2.jpgoch hantverkare, levererade Rollco de linjära styrningarna. En 40 mm kulskruv och två skenstyrningar stl 35 gör det möjligt att föra den tunga bronsskulpturen lodrätt, precist och säkert upp i det fria varje morgon och ned under jorden varje kväll.

Projektet har fått stor uppmärksamhet och invigdes den 19 juni 2009.

 

Kulskruv_skenstyrning_skulptur_3.jpg