COMPACT RAIL I STJÄRNOBSERVATORIUM

Högt över havet, mitt i de norska fjällen ligger en liten stuga som tillhör Ståle Kildal. För några år sedan skulle Ståle bygga en ny stuga och på grund av sitt intresse för astronomi ville han samtidigt bygga ett eget stjärnobservatorium.

csm_Compact_Rail_observatorium_1_39e0a25907.jpgEn stjärnkikare ska självklart ha fri sikt över himlen och med snö och blåst på fjället ställde detta stora krav. Lösningen blev en takkonstruktion som ger teleskopet får fritt synfält.

Stugan ligger i ett fantastiskt naturområde och han önskade därför att konstruktionen skulle vara så diskret som möjligt. Detta blev möjligt genom att använda Rollcos Compact Rail-skenor. Och genom att välja Compact T + U-systemet blev det dessutom möjligt att kompensera för parallellitetsfel på upp till 4 mm mellan de två skenorna.

csm_Compact_Rail_observatorium_2_e51a03839a.jpg”Vi kunde ha valt en billigare lösning med hjul som rullar mot en stålbalk, men detta skulle inte vara lika stabilt när taket ska rulla ut med överhäng”, säger Ståle Kildal som är mycket nöjd med resultatet.

Tidigare använde Ståle en mobil enhet som måste bäras ut på fjället och det var ofta kallt och obekvämt. Professionell stjärnskådning kan på grund av ljusförhållanden i atmosfären endast utföras på vintern, så man kan säga att säsongen för stjärnskådning är mellan september och csm_Compact_Rail_observatorium_3_ef4f75ce8c.jpgmars. ”Det är ju en kall årstid, så tack vare observatoriet blev min hobby mera behaglig att syssla med”, säger Ståle Kildal.

”Själva monteringen av skenorna gick väldigt bra och vi stötte inte på några särskilda problem”, berättar han. Ståle hade ursprungligen tänkt sig ett motoriserat tak, men Compact Rail-skenorna ger så litet motstånd att det går fint att skjuta ut och veva in taket med vajer och handvev.

”Vi var lite bekymrade över situationer där taket ska skjutas ut med tunga snödrivor, eftersom vikten på taket kan vara upp till cirka 10 ton, men även detta går alldeles utmärkt”, berättar Ståle Kildal och visar bilder av en supernova som han upptäckte 2005.