VÄRDEFULL SKULPTUR SÄKRAS MED LINJÄRA STYRNINGAR

Dansk Giacometti-skulptur har blivit värd en förmögenhet
På platsen framför det gamla rådhuset i Holstebro i Danmark står skulpturen ”Kvinna på kärra”, som har skapats av den schweiziske konstnären Alberto Giacometti. Den köptes på 1960-talet av Holstebro kommun för 315.000 SEK. Sedan dess har det uppskattade värdet stigit till över 150 miljoner SEK.

Ny lösning för att skydda det populära och värdefulla konstverket
Risken för stöld eller vandalisering, som bronskvinnan två gånger tidigare utsatts för, var för stor om skulpturen skulle stå på öppen plats, menade politikerna i Holstebro. Med en önskan om att behålla skulpturen på platsen framför rådhuset, och för att skydda det värdefulla konstverket, har Holstebro kommun nyligen investerat omkring 1,5 miljoner SEK i en ny säkerhetslösning som består av en hiss och ett underjordiskt rum.

Styrningar från Rollco hjälpte till att lösa uppgiften
Till denna spännande och helt unika uppgift, som planerades och genomfördes i samarbete med arkitekter, tekniker och hantverkare, levererade Rollco de linjära styrningarna. En 40 mm kulskruv och två skenstyrningar stl 35 gör det möjligt att föra den tunga bronsskulpturen lodrätt, precist och säkert upp i det fria varje morgon och ned under jorden varje kväll.

Projektet har fått stor uppmärksamhet och invigdes den 19 juni 2009.